Blogia
Històries del tren

Monopoli

Repassem els apunts de la facultat... Monopoli és aquell mercat caracteritzat per un únic oferent d’un producte molt homogeni que normalment està protegit amb barreres d’entrada que li permeten aconseguir beneficis extraordinaris i que, en ocasions, pot patir barreres de sortida.

Els meus apunts estan quedant obsolets, ja que els exemples de monopoli que eren vàlids en aquells moments s’han convertit en oligopoli o en competència oligopolística. I és que les cadenes de televisió, la telefonia, les companyies aèries, d’aigua, d’electricitat, de gas i demés empreses monopolístiques que abans eren protegides per l’estat atenent a raons polítiques (socials o de seguretat), han hagut d’adaptar-se als nous temps a mida que la societat (i algun polític interessat en aconseguir finançament ràpid) els requeria una obertura. No sense el conseqüent benefici per un grup molt reduït de la població (recordeu el cas Telefònica?).

Tot i això, encara queda un monopoli a l’estat: RENFE. I no estic trencant una llança per eliminar el monopoli ni per privatitzar-lo, perquè tot i que el terme monopoli ens pot semblar dur, hem d’entendre’l també com una eina per assegurar un producte o un servei a tothom, sense que el benefici marginal del productor (oferent) sigui l’única raó que determini si l’empresa té sentit d’existir.

Però si l’empresa ferroviària continua presentant beneficis potser siguin molts els que es freguin les mans, com va fer l’anterior govern, i pensin en subhastar el darrer monopoli que queda. Ep! Tampoc estic convidant a no pagar, si no a fer una reflexió sobre una empresa sostenible que pot millorar el servei perquè aquest sigui accessible per tothom i, fins i tot, pot representar una font d’ingressos a l’estat.

Per acabar, és la justícia un servei? Arribarà un dia en que també es decidirà privatitzar-la adduint a l'eliminació dels monopolis? Ens deixarem convèncer per aquells que tenen per déu i creença el lliure mercat i la competència perfecta? Concertarem els jutjats i les presons com hem fet amb les escoles i els hospitals? Farem concessions com hem fet amb les autopistes? I és que personalment penso que hi ha drets que estan per sobre de les regles del mercat i que aquestes no són vàlides per tot ni per tothom.

2 comentarios

Dora -

Per molts els Estats Units són l'exemple a seguir, el país de les oportunitats, el paradís! Jo no tinc prou elements de criteri, però potser també és un dels llocs amb més desigualtats, apart de la nova cultura de "estàs amb ells o contra ells"...

morri -

El capitalisme al 100% com volen els del pensament clàssic no es una bona idea.
S'ha de deixar que l'Estat s'encarregui dels serveis principals de la ciutadania. Sino, anem de cap a un país com EEUU , i la ideia no m'agrada massa...